eek разбирам желанието на един млад човек да има "кауза".
Казвам, че разбирам, макар и да имам много доводи в обратна посока.
А именно, че "кауза" е понятие дълбоко елементарно и крайно вредно. Но друго исках да попитам, защо превръщаш html5 в "кауза".
Примерите, които пускаш говорят по скоро , че html5 е доста далеч от деня в който ще е реална алтернатива на каквото и да е, ако този ден дойде изобщо.
Ако ли пък, както ми се струва, основния ти мотив е ирационалната омраза към флаш, просто не знаеш какво си пожелаваш.
Ако сега има начини да спираш тъпите реклами, то в деня Х всичко ще мърда и шава.
Недей да мислиш, че опонентите ти са идиоти. Мислиш ли, че аз не искам нещата, които правя да работят без плъгин, и да ползват хардуерна ускорение, да са достъпни от всякакви устройства и системи - искам разбира се. Да не мислиш, че съм малоумен мазохист, който предпочита да пише 300-400 реда код за един просто видео устройство, вместо елегантното
- Code: Select all
<video src="примерче.mp4" width="320" height="240"></video>
Но проблемите пред универсалния език са толкова много, толкова сериозни, и от толкова различно естество, че наистина се съмнявам аз да видя деня Х

.
Аз лично ползвам в НТМЛ проектите си някой CSS3 елементи, смея да твърдя че, колегата Блум e JS факир, но това са просто елементи.
Процеса е еволюционен и не се знае накрая ако все пак се стигне да деня Х, точно html5, ще е панацеята. Това, че визуалните възможности на така наречения "html5", са далеч от желаното е ясно от примерите ти. Но нещо да кажеш за патентите, за съвместимостта. Едно е стандарт друго е да има кой да го прилага и ползва. Тъпо е, че има плъгини - добре, а по умно ли е да има надписи от рода на
You’ll need to download Safari to view this site.
Това ме връща директно десетина годинки назад, когато надписи от рода на
You’ll need to download IE 5 to view this site.
бяха ежедневие, и се губеше огромно време за да се напишат, едва ли не алтернативни кодове за IE, Opera, Netscape ...
Цялата тази шумотевица почна - знае се от къде. Ако не беше господин Работниместа, никой нямаше и да споменава за html5. Това не те ли кара малко да се замислиш ?
Апропо не знам дали знаеш H.264 е платен кодек със затворен код.